poniedziałek, 19 stycznia 2015

Racuchy jogurtowe z piekarnika

A, że zdrowo. A, że bez laktozy. A, że z owocami. A, że coś tam... Czemu by więc nie zmodyfikować znanych nam już przepisów pod niskokaloryczną dietę? Racuchy smażone na oleju są przepyszne, ale udajmy dziś, że zależy nam na zgrabnej sylwetce. W tym celu wrzucimy je do piekarnika a mleko zastąpimy jogurtem naturalnym.

Składniki:

Szklanka jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko (w zasadzie ile kto lubi)

Przygotowanie:

Jogurt, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dodajemy do oddzielonych uprzednio żółtek jaj i miksujemy. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Łopatki od miksera mogą się całe oblepić, więc nie zaszkodzi spróbować wymieszać łyżką. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko(a). Następnie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, po czym delikatnie, stopniowo dodajemy je do ciasta. Wtedy nabierze ono lekkości i przestanie być takie toporne. Kiedy placuchy są już na blasze wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C i pieczemy przez 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem i jemy, aż się uszy trzęsą. Smacznego.




































W smaku są ciekawie inne :)

3 komentarze:

  1. Jak najbardziej podpisuje się pod tym przepisem. Już jakiś czas myślałam, czy nie wsadzić naszych typowych placuszków do piekarnika, zamiast na patelnie. I jak widzę wyszły cudowne. I chyba mam śniadanko przy weekendzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez to, że nie ma w nich grama oleju smakują nieco inaczej, ale równie pysznie :))

      Usuń
  2. Pycha. Moje dzieci są zachwycone. Dziękujemy za te pyszności :) zagoszczą u nas na stałe. A czy można zrobić z innymi owocami?

    OdpowiedzUsuń