wtorek, 20 stycznia 2015

Jaglanka na mleku z miodem gryczanym

Zdrowiej się chyba nie da zacząć dnia. Powracająca ostatnio do łask kasza jaglana jako bomba wszystkiego co wartościowe dla naszego organizmu zacznie chyba pełnić główna rolę w mojej kuchni. Dziś na słodko z dodatkiem równie zdrowego miodu gryczanego - mojego ulubionego ze względu na intensywny zapach gryki i lekko piekący smak. Nie warto się tu rozpisywać nad właściwościami odżywczymi składników, bo całe blogi i strony są temu poświęcone. Po co się powielać.

Składniki:

1 mała szklanka kaszy na 2 takie same szklanki mleka 
1 łyżeczka miodu gryczanego

Przygotowanie:

Na gotujące się mleko wsypać uprzednio wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Pilnując, by nie wykipiało gotujemy często mieszają ok 20 minut, aż kasza spęcznieje i będzie wystarczająco miękka. Po chwilowym przestudzeniu dodajemy miód i mieszamy (kasza nabierze ładnego złotego koloru). Dobra alternatywa dla płatków owsianych. Smacznego.




6 komentarzy:

  1. jaglanka na słodko zawsze pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani kochana, pani zrobi coś konkretnego a nie same kaszki i naleśniczki, co?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słuszna sugestia. Nie zbraknie również bardziej wyrafinowanych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie musi być wyrafinowane, ja to prosty człowiek jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń