piątek, 9 stycznia 2015

Naleśniki z serem i ananasem

Szybkie i smaczne naleśniki - po prostu. Tym razem nadzienie serowo-ananasowe :)

Składniki:

na ciacho naleśnikowe:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
Łyżka oleju
1 jajko
mąka

nadzienie serowe:
Twarożek półtłusty
3-4 plastrów ananasa (może być z puchy)
1/3 szklanki soku ananasowego
Odrobina aromatu cytrynowego
3 łyżki cukru pudru
Śmietanka

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki przygotowujemy łącząc wszystkie składniki. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Dzięki łyżce oleju w cieście nie trzeba przy każdym naleśniku ponownie smarować tłuszczem patelni.

Twarożek rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kilka kropel aromatu, cukier puder, sok i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Całość dopełniamy pokrojonym w kostkę ananasem. Bardzo dokładnie mieszamy. Podajemy po postacią naleśnikowych trójkątów, rurek - jak kto woli. Smacznego.





3 komentarze:

  1. Muszę dodać ananasa do serowego nadzienia, musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki to zawsze dobry pomysł, ale takiego połączenia jeszcze nie robiłem :)

    OdpowiedzUsuń