czwartek, 1 stycznia 2015

Muffiny czekoladowe

Nie chcesz iść do znajomych z pustymi rękoma? Oprócz swojskiej flaszki można zabrać ze sobą własnoręcznie przygotowane czekoladowe muffinki. W końcu na pusty żołądek nie powinno się pić. Skoro sezon karnawałowy się własnie rozpoczyna, myślę, że poniższy przepis się przyjmie. Muffinki są miękkie i wilgotne. Bardzo po prostu pyszne.

Składniki:

3 jajka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
pół szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
80g roztopionej gorzkiej czekolady (może być więcej :) )
1/4 szklanki cieplej wody

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli i następnie wraz z wodą wlać do kakao. Zamieszać. Do cukru dodać cukier waniliowy, wbić jajka i utrzeć na jasną, prawie białą masę. Następnie połączyć obie mikstury i wymieszać. Na koniec wsypać powoli mąkę i delikatnie połączyć - najlepiej łyżką. Wypełnić foremki do babeczek i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20-30 min. Wystudzić. Udekorować cukrem pudrem bądź bitą śmietaną. Pałaszować. Smacznego.



3 komentarze:

  1. Mniam, zdecydowanie pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I równie pysznie smakują! :) Intensywnie czekoladowe i wilgotne w środku.

      Usuń
  2. Wyglądają cudownie, ja zamiast flaszki wcinałabym tylko takie babeczki :D

    OdpowiedzUsuń